Wij steunen dat doel. Sterker nog, wij willen actief bijdragen aan dat doel. We zijn immers zelf inwoners van deze gemeente. We wonen en leven hier. En juist daarom willen we voorkomen dat onze leefomgeving wordt aangetast door nog meer kolossale windturbines en uitgestrekte zonneparken op vruchtbare landbouwgrond.
Een alternatief dat ervoor zorgt dat:
Dat lukt alleen als we met z’n allen watt doen. We kunnen niet alleen vanaf de zijlijn kritiek leveren.
Ons alternatief is: meer kleinschalige vormen van energieopwekking die minder impact hebben op ons landschap. Maar natuurlijk wel met hetzelfde eindresultaat: een energieneutrale gemeente in 2030.
Voorbeeld daarvan is een zon-op-dak-project van onze Energiecoöperatie DoeGewoonWatt. Ook blijven de opbrengsten van dit soort kleinschalige projecten binnen onze eigen gemeenschappen en verdwijnen ze niet in de zakken van (vaak buitenlandse) projectontwikkelaars, fondsen en investeerders.
Als de gemeente Oude IJsselstreek in 2030 energieneutraal wil zijn, wat betekent dat dan? Dat betekent dat we evenveel elektriciteit duurzaam opwekken binnen de grenzen van onze gemeente, als we verbruiken in onze gemeente (huizen + MKB).
In de gemeente Oude IJsselstreek moeten we nog 35 gigawattuur aan elektriciteit besparen en/of duurzaam opwekken. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3000 kilowattuur per jaar. Dat staat gelijk aan 0,003 gigawattuur. Dat betekent dat we bijna 12.000 keer zoveel elektriciteit moeten besparen/opwekken als het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Nederlands huishouden per jaar. Veel dus.
En juist daarom willen wij met zoveel mogelijk inwoners, bedrijven, stichtingen en verenigingen de krachten bundelen.
DoeGewoonWatt is van oorsprong een burgerinitiatief. Dat initiatief ontstond toen we schrokken van plannen om vele hectaren landbouwgrond om te toveren tot enorme zonneparken. Als bezorgde burgers staken we de koppen bij elkaar en besloten we om het duurzame heft in eigen hand te nemen.
Want ook wij willen een fossielvrije toekomst
Tegelijk willen we ons dierbare, groene landschap behouden. Om die balans te vinden besloten we een burgerinitiatief op te zetten. In februari 2023 lieten we voor het eerst op grote schaal van ons horen met het drukbezochte Energiefestival op het DRU Industriepark
Dat moet ook wel als je met burgers, bedrijven en verenigingen 35 gigawattuur aan elektriciteit wil besparen of duurzaam opwekken. Gelukkig hebben we op weg naar dat doel drie effectieve middelen..
Die drie pagina’s laten zien hoe ook jij gewoon watt kunt doen. Dat vertellen we je trouwens ook via onze nieuwsbrief.