Verslag Thema-Avond– 11 juni 2025

Jul 11, 2025Door Judith
Judith

Op 11 juni 2025 organiseerde DoeGewoonWatt (DGW) een thema-avond over de energietransitie met speciale aandacht voor de warmtetransitie en het project "Slim met Zon". Er waren twee gastsprekers aanwezig: Anouk Schuren (Natuur en Milieu Federatie Gelderland) en Peter Postma en Wim Hafkamp (Slim met Zon).

Activiteiten DoeGewoonWatt
Sinds de oprichting in 2022 werkt DGW actief aan duurzame energieprojecten. Zo zijn er standpunten over zonne- en windenergie opgesteld, is er in 2023 en 2024 een succesvol Energiefestival georganiseerd en in maart 2025 is het eerste collectieve zonnedak Civon gerealiseerd. DGW werkt momenteel aan diverse projecten in samenwerking met DorpsBelangenOrganisaties (DBO’s), zoals een klussendienst, onderzoek naar zonne-energie op water en een idee voor een duurzaamheidshuis. Sinds begin 2025 onderzoekt de Gemeente Oude IJsselstreek, samen met DGW en de DBO’s Terborg en Etten, de mogelijkheid voor een warmtenet in Gaanderen, Terborg en Etten.

Daarnaast organiseert DGW informatieavonden en deelt het actief informatie via sociale media en de website. DGW is betrokken bij lokale zonne- en windenergieprojecten zoals windpark Azum (Azewijn) en zonneparken Gelderkamp (Varsseveld) en Novar (Etten). De samenwerking met gemeente Oude IJsselstreek is officieel vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst (2025-2027). Ook ondersteunt DGW gemeentelijke initiatieven zoals duurzaamheidsadviseurs en de Duurzame Huizenroute.

Warmtenet Gaanderen, Etten en Terborg
De gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek onderzoeken samen met diverse partners (o.a. wooncorporaties en Waterschap Rijn en IJssel) de haalbaarheid van een warmtenet op basis van restwarmte uit de rioolzuivering bij Etten. De resultaten van dit onderzoek worden eind 2025 verwacht. Bewoners zijn hierbij betrokken via bewonerspanels en dorpsbelangenorganisaties.

Presentatie Natuur en Milieu Federatie
Anouk Schuren presenteerde namens de Natuur en Milieu Federatie Gelderland over een natuurinclusieve energietransitie, met aandacht voor natuur- en landschapsversterking bij zonne- en windparken. Daarnaast werd aquathermie besproken, een techniek waarbij warmte uit water wordt gebruikt voor verwarming en koeling van woningen. Op dit moment begeleidt de federatie meerdere pilotprojecten.

Project Slim met Zon
Peter Postma en Wim Hafkamp lichtten het project "Slim met Zon" toe, waarin inwoners van Oude IJsselstreek in kleine groepen rond keukentafels hun energievragen bespreken. Dit project stimuleert deelnemers na te denken over optimaal energiegebruik, bijvoorbeeld door slim gebruik van elektrische apparatuur en thuisbatterijen. De enthousiaste presentatie leverde tijdens de avond direct nieuwe aanmeldingen voor het project op.