Energie Dragons' Den in de Achterhoek
Op dinsdag 3 december 2024 organiseerde het Ideeën nest van de Achterhoekse Energiebeweging een pitchavond voor innovatieve ideeën rond energie besparen, opwekken of opslaan. Er was een flinke subsidiepot van 168.000 euro beschikbaar, en zeven genomineerden pitchten hun plannen. Het uiteindelijke doel; energieneutraliteit in 2050!
De avond zat vol spanning: iedere pitch duurde tien minuten, met een gong na negen minuten en de microfoon uit na tien. De jury en het publiek bepaalden samen de winnende ideeën.
Uit de Oude IJsselstreek vielen er twee ideeën in de subsidie-prijzen; Een vooronderzoek voor een buurtbatterij in Varsselder-Veldhunten en het voeren van gesprekken met een kleine groep mensen uit de buurt over huishouding-specifieke vragen met een deskundige op het gebied van zonne-energie in combinatie met batterijen door het Burgerinitiatief DoeGewoonWatt.
Alle ideeën op een rij:
Buurt Energie Platform (BEP)
Pieter Hoenderkerk uit Doetinchem beet het spits af met BEP. Hij ziet de energietransitie niet als een technisch, maar als een sociaal probleem. BEP helpt buurten via de slimme meter inzicht te krijgen in hun energiegebruik, zodat bewoners bewuster worden. Pieter zoekt 25.000 euro om samen met een buurt een Proof of Concept te ontwikkelen. De jury vroeg vooral naar hoe hij niet-actieve bewoners in beweging wil krijgen.
Buurtbatterij in Varsselder-Veldhunten
Frank Bussink van Vereniging Dorpsbelangen Varsselder-Veldhunten pitchte een buurtbatterij voor het dorpshuis, de basisschool en andere lokale netgebruikers. Zo willen ze meer rendement uit hun zonnepanelen halen. Frank zoekt financiering voor een haalbaarheidsonderzoek naar de batterij, met als doel plaatsing in 2027.
Keukentafelgesprekken over Thuisbatterijen
Wim Hafkamp van DoeGewoonWatt benadrukte de noodzaak van thuisbatterijen door de groei van zonne-energie. Is een thuisbatterij rendabel? Samen met bewoners wil DoeGewoonWatt via keukentafelgesprekken helderheid brengen en huishoudens verder helpen. Ze hopen hiermee ook andere gemeenten aan te trekken.
Energieopslag met Hoogspanningsmasten
Pieter Fransen presenteerde een innovatief idee: hoogspanningsmasten als batterij! Door gewichten op en neer te bewegen, kun je energie opslaan en terugwinnen. Hij wil een prototype ontwikkelen aan een mast in Zutphen en zoekt hiervoor 25.000 euro. De jury vond het concept vernieuwend, maar vroeg zich af of netbeheerder Tennet dit zou toestaan.
Klimaatcoaching door Klimaatburgemeesters
Klimaatburgemeesters Mirjan Ganzevles en Andra Weg willen inwoners coachen om hun klimaatgedrag te verbeteren. Via opleidingen en workshops, ondersteund door een CO2-reductiespel, hopen ze de impact te vergroten. Hun aanpak werd enthousiast ontvangen door de jury.
Lokale Energiebronnen bij Sportvelden
Robbie van den Broek ziet de toekomst in lokale energiebronnen, zoals sportvelden. Zijn plan: energie opslaan onder de velden van de 80 Achterhoekse sportclubs en die gebruiken voor het verwarmen van huizen. Hiervoor wil hij een energiescan uitvoeren voor alle sportvelden en zoekt 32.000 euro financiering.
Biogas Hub in Azewijn
Ruurd van Schaik van CCS energie advies pitchte een biogas hub die tien melkveehouders via leidingen met elkaar verbindt om mest om te zetten in groen gas, voldoende voor 900 woningen. De grootste uitdaging? Onderzoek naar wettelijk toegestane, emissiearme vloeren voor de boerderijen.