Het laatste nieuws

Energie Festival zet inwoners Oude IJsselstreek aan het roer van de energietransitie

DoeGewoonWatt Dru

De energietransitie gaat niet zonder slag of stoot. Ook niet in de gemeente Oude IJsselstreek. Inwoners voelen zich nog vaak gepasseerd of worden onaangenaam verrast door plannen voor grote windmolen- of zonneparken die een forse impact hebben op hun directe leefomgeving. Dat kan anders volgens het Burgerinitiatief Energie Oude IJsselstreek, organisator van het Energie Festival dat op 4 februari 2023 plaatsvindt op het DRU Industriepark in Ulft.

“De doelstelling van onze gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn, steunen we volledig.” Aan het woord is Silvoldenaar Rob Schuurman van het burgerinitiatief. Hij vervolgt: “Een fossielvrije toekomst is van groot belang voor onze kinderen en kleinkinderen, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om ons landschap te behouden. Die balans moeten we vinden.”

In de zoektocht naar die balans vinden steeds meer burgers van de gemeente Oude IJsselstreek elkaar. Zo ontstond ook het Burgerinitiatief Energie Oude IJsselstreek waar 17 lokale (dorps)comités en 5 belangenverenigingen onder vallen.

Het duurzame heft in eigen hand

Schuurman licht de drijfveren van het burgerinitiatief toe: “Als je alleen maar vanaf de zijlijn toekijkt dan zijn het de grote (vaak buitenlandse) projectontwikkelaars die met subsidies aan de haal gaan. En die investeerders hebben weinig oog voor de belangen van de inwoners van onze gemeente. We kunnen veel beter zélf de energie-transitie vormgeven en zo de opbrengsten van duurzame energie- initiatieven laten terugvloeien naar onze gemeenschap. Dat is de ambitie van ons burgerinitiatief. We willen zoveel mogelijk burgers, bedrijven, maar ook scholen, clubs, verenigingen én de gemeente achter die ambitie scharen. Dat doen we onder andere met het Energie Festival.”

Greep uit het programma

“Het festival is in de eerste plaats vooral leuk en leerzaam”, vertelt een enthousiaste Schuurman. “Van jong tot oud, iedereen steekt er iets van op. Je ziet, leert en ervaart dat de energietransitie juist iets is waaraan je wílt meedoen. Het festival opent met een bevlogen presentatie van meteoroloog en voormalig RTL-weerman Reinier van den Berg. Voor jongeren is er een Energie Quiz, een Escape Room, een waterstofauto en onze eigen energie professor komt langs. Ook is dit festival dé plek voor tips en adviezen om energie te besparen of duurzaam op te wekken. De laatste innovaties op het

gebied van duurzame energie worden gepresenteerd en jong en oud krijgen de kans “Het beste Energie Idee voor besparing of opwek van duurzame energie” te pitchen. En ga zo maar door, ik ben nog niet eens op de helft van het programma.”

Alle inwoners en bedrijven van de gemeente Oude IJsselstreek krijgen gratis toegang tot het festival. Reden genoeg om 4 februari alvast in je agenda te zetten, aldus Schuurman.

Meer nieuws:

Vul hier je gegevens in: