Het laatste nieuws

Doe Gewoon WATT EEN SUCCES!

Energiefestival DoeGewoonWatt

De energietransitie blijkt te leven in de gemeente Oude IJsselstreek. Ruim 1500 inwoners bezochten het Energie Festival ‘Doe Gewoon Watt’ op het DRU Industriepark in Ulft. En dat doet ons meer dan goed, want we kunnen het niet alleen. Als we naar een energieneutrale gemeente willen, maar tegelijk ons dierbare landschap, de flora én de fauna willen beschermen tegen grote windturbines en uitgestrekte zonnevelden, zullen we met z’n allen watt moeten doen.

Volle bak vanaf het startschot

Direct bij de opening van het festival liep de Rabobankzaal al vol. Meteoroloog en RTL-weerman Reinier van den Berg hield hier een leerzaam en vooral activerend betoog. Vervolgens vertelden burgemeester Otwin van Dijk en wethouder Janine Kock waar we als gemeente staan met de energietransitie. Dit uitgangspunt was natuurlijk het perfecte startschot voor een succesvolle, energieke festivaldag.

Energiefestival DoeGewoonWatt

Voor ieder watt wils

De festivalbezoekers verspreidden zich over het DRU Industriepark en bewogen zich van stand naar stand en van presentatie naar presentatie. Het programma bood duidelijk voor ieder wat wils. Er was volop interactie tussen bezoekers, bedrijven en energiecoaches. Zo waren er mensen die gericht op zoek gingen naar concrete duurzame oplossingen voor hun woning. Anderen leerden aan de hand van presentaties meer over de verschillende vormen van energieopwekking. Vooral de Windboom gooide hoge ogen en vele geïnteresseerden lieten hun e-mailadres achter bij uitvinder Alfred Uytdenwilligen.

De jeugd wijst de weg

Dat de jeugd de toekomst heeft bleek ook weer tijdens het festival. Leerlingen van het Almende College presenteerden Het Beste Idee om energie te besparen of op te wekken. De jury was zéér verrast door de creativiteit en de oplossingsgerichte aanpak van de leerlingen.

Dat gold zéker ook voor de iets jongere jeugd. Professor Watt werd in de foyer overspoeld met tekeningen en creaties van basisschoolleerlingen. Allemaal geweldige, creatieve verbeeldingen van hún duurzame toekomst. Professor Watt werd van enthousiasme nóg verstrooider.

Energiefestival DoeGewoonWatt

En watt nu?

Het succes van het Energie Festival smaakt natuurlijk naar meer. En dat zal ook wel moeten, want we zijn er nog lang niet. Eén van de concrete, vervolgstappen is onze eigen energiecoöperatie. Dit past natuurlijk perfect in onze ambitie om alles zoveel mogelijk sámen te doen, met bewoners, overheid en bedrijven. En daarover gesproken: tijdens het festival werden we spontaan benaderd door verschillende ondernemers die hun dak beschikbaar stellen. En dit is precies de collectieve spirit en krachtenbundeling die we willen bewerkstelligen met onze energiecoöperatie.

Energiefestival DoeGewoonWatt

Houd deze website de komende tijd dus in de gaten. En mocht jij net als bovengenoemde ondernemers óók willen bijdragen aan dé energiecoöperatie van, voor en door Oude IJsselstrekers? Of heb je zelf een praktisch of creatief idee voor de toekomstige energiecoöperatie? Laat het dan alvast weten door een e-mail te sturen naar info@burgerinitiatief-eoij.nl

Bekijk hier de aftermovie

We bedanken alle vrijwilligers voor hun tomeloze, onmisbare inzet. En jou als bezoeker natuurlijk voor je komst, enthousiasme en steun in onze missie: een energieneutrale gemeente Oude IJsselstreek mét behoud van ons dierbare landschap.

Ondertussen blikken we nog één keer terug om vervolgens weer snel vooruit te te kijken.

Korte aftermovie

Volledige aftermovie

Meer nieuws: