Duurzaam project ontwikkelen óf hierin participeren?

Maak de Oude IJsselstreek energieneutraal. Behoud ons groene coulisselandschap. Profiteer van de opbrengsten.

Waarom deze energiecoöperatie?

Kijk eens naar de Achterhoekse vlag…

Die lichte kleur groen staat voor de weilanden, de donkere kleur groen voor de bossen. Het licht gebogen witte kruis symboliseert de Achterhoekse kronkelwegen met hun eindeloze bomenrijen. Dat beeld willen we behouden voor de Oude IJsselstreek. Maar de energietransitie is óók belangrijk, want toekomstige generaties verdienen ook een mooie, gezonde en leefbare regio.

Dus hoe vinden we die balans?

Wij denken dat we samen, als gemeenschap, duurzame elektriciteit kunnen opwekken zónder de Oude IJsselstreek vol te bouwen met enorme zonneparken en nóg meer grote windturbines. Het alternatief voor deze grootschaligheid is natuurlijk: kleinschaligheid. Zoals een zonnedak. Maar dat betekent dat we veel meer van dat soort kleinschalige projecten moeten realiseren, om hetzelfde doel te behalen. 

DoeGewoonWatt Cooperatie Visual

Watt is ook alweer dat doel?

  • Doel: 185 gigawattuur duurzame elektriciteit opgewekt in 2030, in Oude IJsselstreek. 
  • Tussenstand: 150 gigawattuur (reeds gerealiseerde projecten door de gemeente + alles wat in de pijplijn zit).  
  • Nog op te wekken en te besparen: 35 gigawattuur. 

 

Deze genoemde hoeveelheden worden jaarlijks herijkt op basis van ons verbruik.

Lasten én lusten verdelen

35 gigawattuur is véél duurzame elektriciteit die nog moet worden opgewekt. Zeker als we dit op die kleinschalige manier willen doen om ons landschap zoveel mogelijk te beschermen. Maar juist op die manier verdelen we de lasten. En de opbrengsten van deze lokale, duurzame energieopwekking laten we terugvloeien naar onze eigen gemeenschap. Zo verdelen we de lusten.

DoeGewoonWatt Cooperatie Meedoen

Watt doen we al en hoe kun je meedoen?

Onze focus ligt eerst op ‘zon op dak’. Op dit moment zijn we bezig met meerdere concrete zon-op-dak-projecten. De netwerkaansluitingen hebben we aangevraagd en vanaf medio 2024 willen we met deze projecten duurzame elektriciteit opwekken. De startdatum is nog onder voorbehoud van het verkrijgen van de aansluiting van de netwerkbeheerder. 


Via onze nieuwsbrief onthullen we deze projecten en houden we je op de hoogte van toekomstige, nieuwe initiatieven. 

Participeer en profiteer mee

Ook jij als inwoner van de gemeente Oude IJsselstreek kunt participeren in deze projecten en zo meeprofiteren van de opbrengsten. Als participant ben je lid van de coöperatie en deel je in de financiële opbrengsten van het zon-op-dak-project waarin je participeert.

Als participant heb je ook zeggenschap. Je stem laat je horen op de algemene ledenvergadering waarin overlegd wordt hoe opbrengsten benut kunnen worden binnen de gemeenschappen in onze gemeente.

Wil je meer weten over participatie in een van onze projecten? Heb je concretere informatie nodig en wil je vrijblijvend de mogelijkheden bespreken? Mail dan naar DoeGewoonWatt. Vervolgens nemen wij contact met je op en bespreken we alles wat je wilt weten.

Schrijf je hier in voor de informatieavond!

Wil je investeren in energieprojecten en profiteren van een goed rendement? Doe mee met het eerste gezamenlijke zonnedak op het CIVON. Kom naar de informatieavond van Energiecoöperatie DoeGewoonWatt op 25 januari!

Dorpsraden en belangenverenigingen opgelet

We willen ook met jullie in gesprek. Wat zijn de duurzame ambities van jullie gemeenschap? Misschien kan een lokaal gedragen project daaraan bijdragen. Stuur ons een mail, dan overleggen we en bundelen we onze krachten en netwerken. 

Dakeigenaren gezocht voor nieuwe projecten

Heeft jouw vereniging, stichting of instantie een groot dak, geschikt voor zonnepanelen? Laten we dan eens praten. Dat begint met een eenvoudig mailtje naar onze coöperatie. Vervolgens:

1

Bellen we jou om je wensen en ideeën te bespreken.

2

Onderzoeken we of we het project rendabel kunnen krijgen én of dit geschikt is voor een coöperatieve aanpak.

3

Zo ja, dan werken we toe naar de technische realisatie van het project.

Maatschappelijk verantwoorde bedrijven kunnen ook meedoen

Ook bedrijven kunnen zich bij ons melden. Sommige bedrijven hebben een dak dat zó groot is dat er meer stroom opgewekt kan worden dan het bedrijf nodig heeft. Vanuit maatschappelijk verantwoord oogpunt zou een deel van de opbrengst ten goede kunnen komen aan de lokale gemeenschap. Onze coöperatie helpt je om die mogelijkheid te onderzoeken en om te kijken of we dit samen rendabel kunnen krijgen. Stuur ons gerust een mail als je benieuwd bent naar de mogelijkheden. 

Deel je innovatieve idee met DoeGewoonWatt

Want we zijn er nog lang niet. Onze pijlen zijn gericht op 2030. Dan willen we dat de gemeente Oude IJsselstreek energieneutraal is. Gelukkig wonen hier echte aanpakkers. Mouwenopstropers die echt watt willen doen en ook nog eens creatieve oplossingen hebben voor moeilijke uitdagingen. Die mentaliteit hebben we nodig. Dus heb jij:

  • Een goed idee dat bijdraagt aan dat doel voor 2030?
  • Zin om ons op wat voor een manier dan ook te helpen?
  • Een innovatie die de energietransitie versnelt?

 

Laat dan van je horen en vul het contactformulier in. Je kunt ons natuurlijk ook gewoon een mailtje sturen of even bellen!

Vul hier je gegevens in: